Marmeládový chléb a kuřátko s medovou polevou

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Vážení a milí,

po nějakém čase se opět vracíme a budeme připravovat různé už zapomenuté pokrmy, kterými se v dobách dávných oslavovaly dny něčím výjimečné či sváteční.

Dnešní recepty budou k oslavě jara, na svátek Ostara.

Název tohoto svátu je odvoze od slova Eostre, co znamená Bohyně jara, a oslavuje jarní rovnodennost. Podle pověstí zavedli Ostaru do keltské kultury Sasové někdy kolem roku 600 n.l., aby se oficiálně označil příchod jara. V tuto dobu začíná doba namlouvání Bohyně s Bohem a jejich vztah, který dojde svého požehnání o Beltainu. Ostara představuje čas rovnovážného vztahu světla a tmy a na severu je časem setí. Mnoho tvorů v tuto dobu rodí nový život, a proto se při oslavách Ostary již tradičně jedí pokrmy symbolizující plodnost, jako například vejce. Jedním z nejoblíbenějších jídel jsou teplé mazanečky zdobené křížkem, které mají svůj původ v pečivu zdobeném symbolem čtyř fází lunárního cyklu a připravovaném na počest Bohyně.

Pro letošní svátek jsme připravili tyto pokrmy:

Marmeládový chléb

  • 0,5 l černého čaje
  • 300 g sušeného ovoce
  • 300 g hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 4 lžíce pomerančové nebo citrónové marmelády (lze použít i jinou kyselejší)
  • 1 sáček prášku do pečiva

Nejprve sušené ovoce (já jsem použila směs rozinek, brusinek, krájených švestek a zázvoru) a cukr zalijeme čajem a necháme přes noc odstát. Druhý den přidáme vejce a marmeládu a pečlivě promícháme. Přidáme mouku, koření a prášek do pečiva. Vzniklé řidší těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (velikost asi 22×12 cm) a pečeme na 180° C asi hodinu. Jestli je chléb upečený, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá a nelepí, je chléb upečený.

 

Kuře s medovou polevou

  • 1 kuře
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 velké jablko
  • 1 velká cibule
  • špetka hřebíčku a skořice
  • 4 lžíce rozehřátého másla
  • 4 lžíce medu

Nejprve kuře podle chuti osolíme a opepříme zevnitř i na povrchu. Jablko a cibuli oloupáme a nakrájíme na kousky. Promícháme s hřebíčkem a skořicí. Vzniklou směsí naplníme vnitřek kuřete. Pokud nám něco zbude, narovnáme to kolem kuřete do pekáče. Po naplnění kuře zavážeme nebo zašijeme. Na povrchu ho potřeme rozpuštěným máslem a dáme na pekáč. Pak po povrchu rozetřeme ještě 2 lžíce medu. Podlijeme vodou a přikryté buď pekáčem nebo alobalem pečeme na 180° asi hodinu. Občas podle potřeby podléváme vodou. Po hodině rozetřeme na kuře zbývající dvě lžíce medu a odkryté dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborem.

Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s jarními recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × four =

Přihlaste se k odběru: