Marmeládový chléb a kuřátko s medovou polevou
Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi
Vážení a milí,
po nějakém čase se opět vracíme a budeme připravovat různé už zapomenuté pokrmy, kterými se v dobách dávných oslavovaly dny něčím výjimečné či sváteční.
Dnešní recepty budou k oslavě jara, na svátek Ostara.
Název tohoto svátu je odvoze od slova Eostre, co znamená Bohyně jara, a oslavuje jarní rovnodennost. Podle pověstí zavedli Ostaru do keltské kultury Sasové někdy kolem roku 600 n.l., aby se oficiálně označil příchod jara. V tuto dobu začíná doba namlouvání Bohyně s Bohem a jejich vztah, který dojde svého požehnání o Beltainu. Ostara představuje čas rovnovážného vztahu světla a tmy a na severu je časem setí. Mnoho tvorů v tuto dobu rodí nový život, a proto se při oslavách Ostary již tradičně jedí pokrmy symbolizující plodnost, jako například vejce. Jedním z nejoblíbenějších jídel jsou teplé mazanečky zdobené křížkem, které mají svůj původ v pečivu zdobeném symbolem čtyř fází lunárního cyklu a připravovaném na počest Bohyně.
Pro letošní svátek jsme připravili tyto pokrmy:
Marmeládový chléb
- 0,5 l černého čaje
- 300 g sušeného ovoce
- 300 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce pomerančové nebo citrónové marmelády (lze použít i jinou kyselejší)
- 1 sáček prášku do pečiva
Nejprve sušené ovoce (já jsem použila směs rozinek, brusinek, krájených švestek a zázvoru) a cukr zalijeme čajem a necháme přes noc odstát. Druhý den přidáme vejce a marmeládu a pečlivě promícháme. Přidáme mouku, koření a prášek do pečiva. Vzniklé řidší těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (velikost asi 22×12 cm) a pečeme na 180° C asi hodinu. Jestli je chléb upečený, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá a nelepí, je chléb upečený.
Kuře s medovou polevou
- 1 kuře
- sůl a pepř dle chuti
- 1 velké jablko
- 1 velká cibule
- špetka hřebíčku a skořice
- 4 lžíce rozehřátého másla
- 4 lžíce medu
Nejprve kuře podle chuti osolíme a opepříme zevnitř i na povrchu. Jablko a cibuli oloupáme a nakrájíme na kousky. Promícháme s hřebíčkem a skořicí. Vzniklou směsí naplníme vnitřek kuřete. Pokud nám něco zbude, narovnáme to kolem kuřete do pekáče. Po naplnění kuře zavážeme nebo zašijeme. Na povrchu ho potřeme rozpuštěným máslem a dáme na pekáč. Pak po povrchu rozetřeme ještě 2 lžíce medu. Podlijeme vodou a přikryté buď pekáčem nebo alobalem pečeme na 180° asi hodinu. Občas podle potřeby podléváme vodou. Po hodině rozetřeme na kuře zbývající dvě lžíce medu a odkryté dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborem.
Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s jarními recepty.