Samhainový jablečný koláč

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Samhain je keltský svátek zesnulých. Od soumraku do rozbřesku je závoj dělící tento svět od Onoho světa nejtenčí z celého roku Je to rovněž doba, kdy duše mrtvých putují po zemi, navštěvují přátele a rodinu a přidávají se ke slavícím společnostem. Pro tyto pocestné byste měli odložit nějaké jídlo a pití a v okně zapálit svíčku, aby vaši milovaní trefili domů. Mezi pokrmy, jimiž lze svátek světit, patří hlavně jablka, červené maso, červené víno a kořenová zelenina. Samhain je také novým rokem Keltů a nejdůležitějším svátkem z celého pomyslného kola ročního cyklu. Mnoho Keltů, pohanů i křesťanů, v tuto dobu tradičně navštěvuje hřbitovy. Oslavy se konají na památku těch, kteří už z tohoto světa odešli a také jako jakési potvrzení pokračování života. Je to i čas rozjímání o sobě samém. Při vašich oslavách byste kromě jídel podávaných v době žní měli připravit také ta, která byla oblíbenými jídly osob z okruhu vašich přátel či příbuzných, které chcete v tento den uctít. Proto také dnes přinášíme recept jen jeden. Druhý je na vás a vašich vzpomínkách.

Jablečný koláč se skořicí

Skořici je možné také použít k přičarování lásky, zlepšuje rovněž jasnovidecké schopnosti a napomáhá zaklínání proti zlým silám.

  • 2 vejce
  • 160 g moučkového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 75 ml smetany
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 1 jablko nastrouhané nahrubo
  • 4 střední jablka nakrájená na tenké plátky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky mleté skořice

Vejce ušlehejte s moučkovým cukrem (buď metličkou, nebo elektrickým šlehačem). V rendlíku smíchejte máslo, smetanu a sůl, zahřejte k bodu varu, stáhněte z ohně a nechte máslo rozpustit. Horké přilijte k ušlehané vaječné směsi a zamíchejte. Přimíchejte strouhané jablko, mouku, kypřicí prášek a skořici. Těsto nalijte do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku nebo jiné pečicí formy (přibližně o velikosti 23×23 cm). Nahoru poklaďte plátky jablek a posypte krupicovým cukrem. Já jsem použila u obojího třtinový cukr, koláč má pak lehce karamelovou příchuť. Při teplotě 180° C pečte asi půl hodiny – upečení poznáte tak, že koláč „odpadne“ od formy a má zlatavé okraje. Podávat můžete teplé i studené.

Přejeme dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − eleven =

Přihlaste se k odběru: