Mabon 2018: skotská polévka a irské boxty

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Keltský svátek Mabon je svátkem sklizně. K tomuto ročnímu období patří sklizeň jablek, zeleniny, brambor a také oslavy vinic a vinařství vůbec. Mabon je také chvílí meditace. Rozjímejte proto, co vám uplynulý rok přinesl a využijte příležitosti zamyslet se nad tím, kdo jste a čím byste se chtěli stát.

Oba recepty stačí připravovat z polovičního množství, pokud vás nebude víc než pět.

Skotská hovězí polévka

Jedna anglická pověra říká, že dáte-li si snítku tymiánu do vlasů, stanete se neodolatelnými pro opačné pohlaví.

  • 750 g hovězího masa z krku
  • 3 l vody
  • 3 lžíce krup
  • 0,5 celerové bulvy
  • 0,5 větší kedlubny
  • 3 mrkve
  • 1 brambor
  • 2 menší pórky
  • 1 středí cibule
  • 1 hrnek nakrouhaného zelí
  • sůl a pepř
  • špetka tymiánu
  • petrželka na ozdobu

Maso rozkrájíme na menší kusy (celé množství asi na 3 až 4 kusy) a dáme vařit společně s kroupami do osolené vody. Když se maso začne vařit, sebereme z povrchu pěnu a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Poté přidáme ostatní zeleninu (kromě zelí) nakrájenou na kostičky, cibuli nadrobno. Vaříme další hodinu. Pokud je to potřeba, přidáváme vodu, aby polévka nebyla příliš hustá. Když je maso měkké, nakrájíme ho na malé kousky. Pak přidáme najemno nakrouhané zelí a vaříme ještě asi 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Podáváme posypané petrželkou.

 

Irské boxty – placičky z brambor

Existuje stará irská říkanka, která vypráví o tom, proč je dobré umět péct boxty:

Boxty na plotně, boxty na pánvi, pokud neumíš připravit boxty, nikdy nedostaneš muže.

  • 2 hrnky syrových brambor nahrubo nastrouhaných
  • 2 hrnky vařených brambor najemno nastrouhaných
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička soli
  • 0,5 lžičky pepře

 

Všechny suroviny smícháme, důkladně promícháme a na oleji smažíme placičky asi půl cm silné. Smažíme pomalu a necháme okapat na papírové utěrce. Podáváme na slano se zakysanou smetanou a opečenou slaninou i na sladko s rozvařenými jablky a pocukrované.

Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fourteen − four =

Přihlaste se k odběru: