Chléb z kukuřičné mouky, Ovesný chléb a Žitný

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Moudro ode dna:

„Žitný chléb je dobré jísti

Z ječmene ti škodit nedokáže

Pšeničný chléb krev tvou čistí

Ovesný zas posílí tvé paže.“ (irské pořekadlo)

Milí čtenáři, víte, jak se peče chleba? To je otázka, namítnete… Nicméně dnes, kdy nečiní

žádný problém dojít bochník chleba koupit, spousta lidí se s procesem pečení chleba prostě

nesetká. A víte, jak chutná chleba? No, to je další „otázka“ hodná myslitele, namítnete

znovu… Přesto si dovolím se o chuti chleba krátce zmínit. I když se situace v posledních

létech o dost zlepšila, stále dnešní běžný konzumní chléb z obchodu připomíná spíše kabinet

chemie, než potravinu, kterou jedlo lidstvo po tisíciletí. A nic nenahradí TU CHUŤ, když si

chléb upečete doma. Nic nenahradí ten pocit, který krásně, i když trochu staromilsky

popisuje autorka v článku Povídání o chlebu, který mám schovaný už asi šest let a mám jej

rád. Je mou inspirací, abych vám přinesl tři recepty vlastnoručně odzkoušené na tento dar od

bohů. Zkusíte je také?

Chléb z kukuřičné mouky

Naše zkušenost: chléb nezvykle voní a chutná spíš sladce, ale na rozdíl od mojí ženy já si ho zamiloval

a skoro celý „sežral“ sám.

120 g kukuřičné mouky1b

480 g pšeničné hladké mouky

1 lžička soli

1 lžička cukru

1 lžička jedlé sody

1 lžička vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek k dostání ve zdravé výživě)

4 lžíce oleje

4 dl podmáslí

Prosejte všechny sypké přísady, přidejte olej, podmáslí a vypracujte těsto. Nejlépe rukama, aby bylo

těsto hezky jemné. Poté udělejte bochánek, přendejte na plech buď posypaný moukou, nebo

vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě na 220 °C asi 30 minut. Poté troubu vypněte a nechte

chléb uvnitř ještě asi 10 minut. Upečený chléb by měl při poklepu znít dutě.
1a

Ovesný chléb

Naše zkušenost: jeden z favoritů mezi různě zkoušenými recepty. Zařadili jsme jej do rodinné sbírky a

pečeme často.

300 g ovesné mouky2b

300 g pšeničné hladké mouky

4 dl podmáslí

1 lžička soli

1 lžička cukru

1 kostka kvasnic

150 ml vlažné vody

Kmín

S přípravou začněte den před pečením.  Ovesnou mouku dejte do mísy, zalijte podmáslím a

zamíchejte. Nechte odpočívat v lednici asi 24 hodin. Poté do hrnečku rozdrobte kvasnice, přidejte

cukru a vlažnou vodu a nechte vzejít kvásek. Do namočené ovesné mouky přidejte ostatní přísady a

kvásek a uhněťte jemné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu a půl kynout. Poté si vymažte

formu – obdélníkovou na biskupský chlebíček nebo jinou podobnou – olejem a těsto do ní přendejte.

Otáčejte těstem tak, aby bylo pomazané olejem ze všech stran. Nechte ještě asi 20 minut kynout ve

formě a mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Chléb pečte asi hodinu až je na povrchu zlatavý.

Upečení můžete ověřit pomocí špejle. Pokud bude po vytažení suchá, chléb je hotový.

2a

Žitný chléb

Naše zkušenost: další z oblíbených receptů, který pečeme často a máme vyzkoušený. Jen jsme pro

tentokrát zvolili hezčí, „obětinovou“ variantu.

1 balení instantního droždí3b

1 lžička cukru

3 – 3,5 dl teplé (nikoli horké) vody

2 lžičky soli

300 g hladké mouky

200 g chlebové žitné mouky (lze koupit v každém supermarketu)

kmín, chlebové koření

Smícháme cukr, droždí a teplou vodu. Odložíme na teplé místo až směs zpění. Do mísy prosejeme

oba druhy mouky a sůl. Přidáme rozmíchané droždí a koření a vypracujeme měkké těsto (podle

potřeby můžeme přidat mouku nebo vodu). Vyklopíme na pomoučený vál a přibližně 10 minut

rukama hněteme (podle potřeby podsypáváme hladkou moukou). Těsto by mělo být hladké a tvárné.

Pak vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu až hodinu a půl kynout, dokud těsto

nenabude dvojnásobného objemu. Vyklopíme na pomoučený vál a 5 minut zpracováváme.

Vytvarujeme bochníček (kulatý nebo oválný), nebo jako v našem případě vyválíme kulatou placku,

nařežeme a vytvarujeme do podoby kytičky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme

olejem a necháme ještě 15 minut kynout. Pak dáme do trouby vyhřáté na 220° C, pečeme 45 minut

až hodinu (podle velikosti bochníku) dozlatova. Upečený chléb na spodní straně na poklep „zvoní“.

Tip na konec: do těsta ještě před hnětením lze přidat nadrobno nakrájenou cibuli nebo pro

masožravce škvarky. Chléb tím dostane nový rozměr.

3c3a

Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + 7 =

Přihlaste se k odběru: