Samhainové pochutnání

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Motto ode dna: Hlavní přísadou dobrého vaření je láska – k těm, pro které vaříme. (Sophia Loren)

Milí čtenáři,

k oslavám svátku Samhain jsme se rozhodli vám přiblížit recepty na jídla, která se v minulosti v tento čas připravovala a inspirovat vás tak k novým nápadům pro sváteční nebo každodenní jídla. Oblíbené byly například velké rohlíky plněné mákem, které se rozdávaly dětem a také – dnes bychom řekli slané sušenky – z ovesné mouky a brambor. Jídla se jedla samotná studená i teplá nebo se podávala jako příloha k masu či vejcím. Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty!

Makové rohlíčky

Těsto:1b

500 g polohrubé mouky

120 g tuku

2 žloutky

80 g cukru

42 g droždí

¼ l mléka

citronová kůra

špetka soli

1 vejce na potření rohlíčků

Nádivka:

200 g mletého máku

2,5 dl mléka

120 g cukru

Příprava:

Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek, poté smícháme všechny přísady a vypracujeme těsto. Necháme asi hodinu kynout. Než těsto vykyne, uvaříme si nádivku. Smícháme mák s mlékem a cukrem, svaříme dohusta a necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kruh, ten rozdělíme na 4 části, na každý kousek dáme makovou nádivku a od širší strany zavineme do rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C až povrch rohlíčků zrůžoví.

1a

Ovesné erteple

Těsto:2b

300 g uvařených najemno nastrouhaných brambor

130 g ovesné mouky

50 g rozpuštěného sádla

1 lžička soli

Příprava:

Všechno smícháme a zaděláme tužší těsto (podle potřeby přidáme mouku). Rozválíme na plát silný asi půl cm, nakrájíme na proužky a poté na trojúhelníčky. Dáme na plech s pečícím papírem nebo vymazaný sádlem, potřeme vajíčkem, posypeme mákem a pečeme dorůžova.

2a

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × one =

Přihlaste se k odběru: