Samhainové pochutnání
Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi
Motto ode dna: Hlavní přísadou dobrého vaření je láska – k těm, pro které vaříme. (Sophia Loren)
Milí čtenáři,
k oslavám svátku Samhain jsme se rozhodli vám přiblížit recepty na jídla, která se v minulosti v tento čas připravovala a inspirovat vás tak k novým nápadům pro sváteční nebo každodenní jídla. Oblíbené byly například velké rohlíky plněné mákem, které se rozdávaly dětem a také – dnes bychom řekli slané sušenky – z ovesné mouky a brambor. Jídla se jedla samotná studená i teplá nebo se podávala jako příloha k masu či vejcím. Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty!
Makové rohlíčky
500 g polohrubé mouky
120 g tuku
2 žloutky
80 g cukru
42 g droždí
¼ l mléka
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření rohlíčků
Nádivka:
200 g mletého máku
2,5 dl mléka
120 g cukru
Příprava:
Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek, poté smícháme všechny přísady a vypracujeme těsto. Necháme asi hodinu kynout. Než těsto vykyne, uvaříme si nádivku. Smícháme mák s mlékem a cukrem, svaříme dohusta a necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kruh, ten rozdělíme na 4 části, na každý kousek dáme makovou nádivku a od širší strany zavineme do rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C až povrch rohlíčků zrůžoví.
Ovesné erteple
300 g uvařených najemno nastrouhaných brambor
130 g ovesné mouky
50 g rozpuštěného sádla
1 lžička soli
Příprava:
Všechno smícháme a zaděláme tužší těsto (podle potřeby přidáme mouku). Rozválíme na plát silný asi půl cm, nakrájíme na proužky a poté na trojúhelníčky. Dáme na plech s pečícím papírem nebo vymazaný sádlem, potřeme vajíčkem, posypeme mákem a pečeme dorůžova.