Recepty Samhainu

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Milí čtenáři, v naší rubrice vám představujeme předpisy na pokrmy použitelné pro sváteční slavení. Recepty sebrané z různých koutů pohanské Evropy a takové, které nedají moc práce a jsou použitelné i pro oslavy ve volné přírodě.

Moudro ode dna: „K lidskému štěstí a pohodě patří prostřený stůl, jídlo a přátelé.“ (Homér)

Nedávno se mi do rukou dostala kniha o Keltech v Čechách, nevím kolikátá už v pořadí, nicméně něčím jiná, než ty ostatní. Autor konzultoval své závěry s archeology, dával prostor čtenářovým úvahám, spekulace nazýval skutečně spekulacemi, prostě – trochu jiná knížka… Ptáte se snad, jak to souvisí s vařením? V jedné z kapitol se autor zamýšlí nad pojmem zásvětí a nad jeho obyvateli. Zkusme to na chvíli s ním…

Jsme u Keltů, přátelé, naše dvojbarevné dělení zde ještě neplatí, tady víly nejsou vždycky jen hodné a čarodějnice vždycky zlé… Vládce zásvětí (ejhle, má rohy, co na tom, že je nosí jako symbol vlády nad zvířectvem našeho světa nebo jen jako ozdobu na přilbě) pořádá hostiny a jeho „kuchyní“ je kouzelný bezedný kotel, z kterého tahá výtečně upravené maso a další pochoutky (tak to všechno vypadá, že kotle, kde se vaří duše hříšníků, jsou jen dobře zakořeněnou pomluvou však vy víte koho…). Kotel, symbol zásvětí a zároveň znovuzrození, transformace, klíčení. A také krbu a domova.

Zásvětí… Je všude a nikde, nevidíte ho, pokud nenastanou mimořádné okolnosti. Takové, jako je třeba oslava Samhainu. Tak ten symbol zásvětí zkusme naplnit oslavným pokrmem:

Irský (kotel) hrnec

500 g vepřového plecka nebo skopového masa

750 g brambor

3 mrkve

3 větší cibule

4 stroužky česneku

sůl, tymián, pepř

1 hrnek vývaru (kuřecí, vepřový, může být i z kostky)

1 lžíce sádla

 

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (kotlík) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Na brambory dáme polovinu cibule, masa, lehce osolíme a poklademe polovinou mrkve. Všechno zopakujeme. Horní vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2 – 3 hodiny na 180° C. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.


Místo úvodu dalšího předpisu budu zkráceně citovat jednu z mých známých čarodějek: „Na oslavu Samhainu vždycky peču něco z jablek a část nechávám pro návštěvníky“ (určitě víte jaké). Takže si klidně upečte něco z jablek, předpis uvádíme níže, je to kromě jiného výborná krmě.

Smažené jablečné plátky

2 až 3 velká jablka

1 lžička moučkového cukru

100 g hladké mouky

1 vejce

1,25 dl piva Guinness nebo jiného černého těžkého piva (lze nahradit mlékem)

1 lžíce cukru

¼ lžičky muškátového oříšku

¼ lžičky soli

olej nebo sádlo na smažení

cukr na obalení

 

Jablka oloupeme, překrojíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a poprášíme moučkovým cukrem. Odložíme stranou. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme vejce. Postupně přidáváme pivo a stále šleháme, dokud směs nemá konzistenci hustého krému. Přidáme cukr, sůl a muškátový oříšek a těsto necháme nejméně hodinu odstát. Plátky jablek namáčíme postupně do těsta a smažíme po obou stranách dozlatova. Necháme vysušit na papírovém ubrousku a podáváme posypané cukrem.

Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty.

2 Responses to Recepty Samhainu

  • Dobrý večer redakce,

    četl jsem recepty Samhainu,ale byly jenom dva.

    již delší dobu se zabývám keltskou kuchyní a přípravou jídel a lektvarů k 

    různým príložitostem.

    pokud by byl zájem o článek na toto téma rád připravím a zašlu.

    např.keltský hrnec,keltská ryba,keltské placky slané nebo sladké,

    keltský divočák,keltské ragů,apod.

    všechny recepty jsou vlastní nebo převzaté a vyzkoušené.

    s pozdravem go brach caba

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírání novinek