Pampeliška: Zavolejte své přání na čtyři světové strany a foukněte do větru

R)o(mča – Taraxakum

Před kopřivou klekni, před bezinkou smekni… A co před pampeliškou? Jak víme ze škol, nazývá se správně Smetanka lékařská, latinsky Taraxacum officinale. Díky tomu, že mi v minulosti velmi pomohla od zdravotních problémů, jsem na její počest přijala její jméno.

Pampelišku znápampeliskame všichni, její žlutá sluníčka svítí z luk, parků, chodníků i občas v puklině v asfaltu. Známe ji všichni a víme o ní tak málo. Je to jedna z našich nejléčivějších bylinek, má úžasnou vlastnost a to, že se nedá vyhubit, jinak bychom díky lidské hlouposti a neznalosti byli ochuzeni o tak zázračnou bylinku. Je jak nezmar, který se množí dělením, má kořeny hluboko v zemi, pokud tedy vytrhneme pampelišku i s kořenem, vždycky zůstane kousek kořene v zemi, ze kterého (díky Bohům) vyroste další rostlina. Odkvetlá pampeliška má plno dalších semínek, rozlétajících se při zavátí větru do světa šířit věhlas pampelišky.

Všimli jste si někdy, kde roste pampeliška nejvíce? U silnic, dálnic… tam kde je velmi silně znečištěný vzduch! Je to snad náhoda? Podle mě její čistící účinky Matka Příroda nasadila do akce i při čištění vzduchu, který my, lidstvo, znečišťujeme! Až uvidíte příště pampelišku u silnice, poděkujte jí za její náročnou práci.

Kdo někdy ochutnal kávu z kořene pampelišky, byl překvapen její lahodnou a osvěžující chutí. Nejlepší čas pro sběr kořene je před rozkvětem rostliny (březen – duben), kořen omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle a nasušíme, suchý kořen nasucho opražíme na pánvi a poté rozmixujeme. Dále připravujeme jako běžnou kávu, pro někoho bude třeba před pitím přecedit. U této kávy je výhoda, že „lógr“ je plný zdraví prospěšných látek, můžeme ho zkonzumovat. Kořen nakládáme do kvalitního bílého alkoholu, vznikne nám léčivá tinktura, užíváme 1 čajovou lžičku denně. Kořen pampelišky stimuluje lidi, kteří by chtěli provést změnu ve svém životě, ale cítí se být svázáni konvencemi a strachem. Kořen je vhodný pro ty, kteří se nemohou vymanit z vlivu ostatních, poskytuje nám zřetelnější pohled na vlastní já, čímž nás osvobozuje, dále pobízí k asertivnímu chování a napomáhá k dosažení zadaných cílů a přání. Pampeliška posilňuje city, dodává osobě sebejistotu, jasnější představu o vlastním já.

Přesných léčebných účinků je plný internet, důležité je, že pampeliška má čistící účinky na játra, žlučník, slinivku a ledviny. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Zdravým selským rozumem dojdeme k závěru, že pokud nám vyčistí tyto důležité čistící orgány, koluje naším tělem čistá krev a další tělní tekutiny. A kdo viděl francouzský kreslený seriál „Byl jednou jeden život“ ví, že silná a zdravá krevní buňka, plná síly, dokáže v našem těle odvést velmi záslužnou práci. Pampeliška tedy vyčistí a zregeneruje celý organismus.

Listy sbíráme od května do září. Ideálně je konzumovat čerstvé listy. Květ, nať i listy se dají zkonzumovat v syrovém stavu, čerstvé. Můžete si udělat pampeliškové „sushi“ – květ se stonkem zabalit do listu a šup do pusy. Jde jen o zvyk, nebudu lhát, že to není hořké, je to hořké, ale účinek stojí za to! Při silných zažívacích potížích je to velmi rychlá první poIMG_1950moc. Podle čínské medicíny, je třeba vyváženost chutí: sladké, slané, kyselé a hořké. V naší běžné stravě je tak málo potravin s hořkou chutí, o to více je třeba zařadit do jídelníčku pampeliškové listy. V případě, že se nechcete pustit do „sushi“ experimentu, rozhodně si čerstvé listy natrhejte a přidejte si je do jídla, např. do rizota, do brambor, na chleba, do salátu. Pro začátek si dávejte menší množství, než si zvyknete na chuť. Při pravidelném konzumování budete cítit její sílu v těle. Listy se dají i tepelně upravovat – obalovat v těstíčku a smažit, nebo použít jako zelené sypání do polévky, můžete je přidat do masových směsí. Pokud budete pít čaj z listů, podpoří Vaše věštecké schopnosti.

Protože jsme jako malé děti maminkám sbírali květy na výrobu domácího sirupu (dříve se říkalo med, ale prý je to zavádějící, med umí jedině včely!), je nám tento produkt z pampelišky již znám, ale věděli jste, že se dá vyrobit i pampeliškové víno? A pampeliškové pivo? Limonáda? Že můžete květy přidat do těsta na jakýkoliv oblíbený moučník? Nebo že nerozvinutá poupata můžete naložit jako kapary?

A co legendy a mýty na tak léčivou bylinu? Zajímavé informace najdeme v každé kultuře, tak třeba – jestliže fouknete do „chmýří“ pampelišky počet semen, které zůstaly, odpovídá počtu let, které vám ještě zbývají. Jarní rozkvetlá pampeliška je považována za rostlinu života a slunce. V keltské magii patří pampeliška mezi byliny keltského božstva Belena. Jsou to žluté rostliny, které se v Bretani sbírají za letního slunovratu. Belenovo tělo prý sestává z těchto rostlin. Odkvétající rostlina náležející bohyni Hekaté, proto se pampeliška používá při rituálech o Samhainu. Semínka z odkvetlé pampelišky ve škapulíři dodávají odvahu a sílu. V květomluvě pampeliška znamená „Budoucnost je naše.“

V pampelišce se spojují dva hlavní principy – jeden slunečný, světelný, ohnivý, mužský, – který je patrný na první pohled u rozkvetlé pampelišky – a druhý měsíční, ženský, vodní, chladivý. Ten je však skryt v rostlině v podobě jejího mléka. U pampelišky nechybí ale ani element vzduchu, i když se projeví až u semen. Jsou jako ochmýřené padáčky a létají daleko, vysoko do všech stran.

Podle starých pramenů se rostlina přiřazuje ke znamení Střelce /Jupiter/, ale má mít v sobě i vlastnosti Venuše, Marsu, vlastnosti Slunce a sa019-20040607-pampeliskamozřejmě i Luny.

Rituál splněného přání: Utrhněte za úplňku ochmýřenou rostlinu pampelišky, zavolejte své přání na čtyři světové strany a foukněte přání do větru.

Přeji Vám všem plno síly, radosti a energie, kterou Vám dají čerstvé letošní pampelišky připravující se k jarní invazi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × 5 =

Přihlaste se k odběru: