Kopřivová polévka, marmeládový chléb a jitrnice bez střívka

Jiří „Seóras“ & Blanka „Žofinka“ Posledníkovi

Moudro ode dna: „Ten, kdo má bochník, sežene si i nůž, aby si ho ukrojil.“ (irské přísloví)

Milí čtenáři, v naší rubrice vám postupně představíme recepty na pokrmy použitelné pro sváteční slavení. Recepty sebrané z různých koutů pohanské Evropy a takové, které nedají moc práce a jsou použitelné i pro oslavy ve volné přírodě. 

Kopřivová polévka

KotlikBeltain2014 (2)V Irsku se kdysi každoročně konala na 1. máje slavnost s názvem „Féile na Neantóg“. Děti se v tento den honily se svazečky kopřiv. Někdy kopřivy také předem namočily, to pak po vyšlehání pocítily ještě větší „ohýnek“. Starší lidé věřili, že žahnutím kopřivy lze vyléčit revmatismus. Lidé ze sebe shazovali šaty a nechávali se kopřivami „vymrskat“ někým z rodiny. V mnoha venkovských oblastech se z kopřiv dosud na jaře připravují osvěžující a posilující vývary, lidé tam totiž věří, že jim na celý další rok pročistí krev a zažene „bolení“. Brzy zjara, kdy toho na zahrádce ještě tolik neroste, je kopřiva připravená na způsob špenátu výborným zeleninovým pokrmem. Hodí se zvláště k drůbežímu masu. Ostatně právě drůbež se po kopřivách může přímo utlouct. Kopřiva je kromě toho také obdařena kouzelnou mocí – člověk kletbou stižený prý může zlou moc prolomit, napěchuje-li váček kopřivami a nosí ho kolem krku.

  • 50 g máslaKotlikBeltain2014 (1)
  • 3 větší brambory (asi 500 g)
  • 1 cibule
  • 1 větší pórek
  • 200 g mladých kopřiv (nebo listového špenátu)
  • 1 l kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
  • 2 dl smetany
  • sůl a pepř na ochucení

V polévkovém hrnci (větším) rozpusťte máslo. Do másla vhoďte pórek a cibuli – oboje nakrájené na kostičky, pórek i se zelenou části. Osolte, opepřete a duste asi 10 minut. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a vývar. Vařte do změknutí brambor. Poté přidejte listy kopřiv (je jasné, že ve městě není tolik šancí nalézt čisté kopřivy, proto je uvedená i obměna se špenátem). Povařte pár minut, vlijte smetanu a nakonec umixujte na hladký krém. Podávejte horké.

 

Marmeládový chléb

Chléb byl dlouho považován za jedinou potravu, na které závisí přežití, a proto jak jeho pečení, tak i jedení často nabývalo magický význam. Tento kult kouzelné moci chleba měl mnoho forem, od pečení chleba v nejrůznějších symbolických tvarech až po pronášení kouzel a zaříkadel před jeho konzumací. My objevili a vyzkoušeli jednu z jeho irských variant:

  • 2,5 dl černého čaje KotlikBeltain2014 (3)
  • 300 g sušeného ovoce
  • 300 g hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 4 lžíce pomerančové nebo citrónové marmelády
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 sáček prášku do pečiva

Nejprve sušené ovoce (my jsme použili směs rozinek, brusinek, krájených švestek a meruněk) a cukr zalijeme čajem a necháme přes noc odstát. Druhý den přidáme vejce a marmeládu a pečlivě promícháme. Přidáme mouku, koření a prášek do pečiva. Vzniklé řidší těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (velikost asi 22×12 cm) a pečeme na 180° C asi hodinu. Jestli je chléb upečený, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá a nelepí, je chléb upečený.

Jitrnice bez střívka

I se závěrečným receptem zůstáváme stále v Irsku… s překvapivě jednoduchým a „úderným“ receptem:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • hrstka petrželky, pažitky, tymiánu a majoránky (lze použít bylinky čerstvé, mražené nebo i sušené)
  • 100 g strouhanky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej na smažení

Všechny přísady důkladně zpracujeme. Ze směsi vytvoříme 10 až 12 malých placiček, které zvolna smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s chlebem.

KotlikBeltain2014 (5)

Přejeme dobrou chuť a radost při experimentování s novými recepty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírání novinek